Adfærdsproblemer
Nogle hundeejere oplever, at deres hund på et tidspunkt begynder at udvise en adfærd, som på en eller anden måde er uønsket eller direkte problematisk og ødelæggende for forholdet til hunden. I mange tilfælde kan det lade sig gøre at ændre hundens problemadfærd, så den enten helt forsvinder eller reduceres til et niveau, der er til at leve med. Ofte er det en sød og rar hund, der bare udviser uønsket adfærd, når den f.eks.:
Møder andre hunde
- Efterlades alene hjemme
- Møder gæster i hjemmet
- Hører høje lyde, som f.eks. fyrværkeri
- Ser biler, løbere og/eller cyklister
- Ikke får opmærksomhed, fordi du er optaget af andre ting
Årsager til adfærdsproblemer
Adfærdsproblemer kan opstå af mange årsager. Nogle problemer kan opstå, fordi hunden f.eks. er mangelfuldt socialiseret eller har fået nogle uhensigtsmæssige vaner, mens andre opstår, fordi hunden oplever noget ubehageligt og efterfølgende bliver bange for f.eks. andre hunde. Mange hunde udvikler også adfærdsproblemer, fordi de har smerter. Specielt hvis du oplever, at din hund pludseligt ændrer adfærd, er det en god ide at få hunden smerteundersøgt, f.eks. hos en veterinær kiropraktor, for at klarlægge, om det kan være en medvirkende årsag til problemet. Afhængigt af hvor lang tid din hund har haft problemet, kan det være nødvendigt efterfølgende også at få lavet et træningsprogram, der tager sig af den del af adfærden, der er tillært.
Adfærdsproblemer er hvert år årsag til, at mange hunde enten omplaceres eller i sidste ende bliver aflivet. Med en sammenhængende træningsmæssig indsats ville en stor del af problemerne formodentligt kunne løses.
Det er ikke din skyld
Der er mange hundeejere, der føler, at de måske selv er skyld i, at hunden udvikler et adfærdsproblem. Det er sjældent vores skyld, at hunden får problemer, men vi kan med vores adfærd komme til at forværre problemet i stedet for at gøre det bedre. Det er altid lettere at ændre på adfærd, hunden kun har udvist i kort tid, end at ændre på problemer den har haft i årevis, og det kan derfor betale sig at gribe ind tidligt. Er du i tvivl om din hunds adfærd er til at ændre, så søg hellere hjælp en gang for meget og gerne så tidligt som muligt. Men selv om din hund måske har udvist den problematiske adfærd i lang tid, så fortvivl ikke – det er ofte muligt at ændre på adfærden, så den bliver reduceret eller forsvinder helt.
Rådgivning
vi Hver hund og hvert problem er unikt, og vi giver den bedst mulige rådgivning ved at bruge tid på at samle viden om lige præcis din hund og de adfærdsproblemer, den har. Vores rådgivning foregår oftest i dit hjem, så vi har mulighed for at se din hund i dens vante omgivelser. Nogle gange vil vi gerne se din hund udvise den problematiske adfærd, men ofte og specielt hvis din hund udviser frygtsom eller aggressiv adfærd, er det bedre, at vi ikke ser adfærden, idet hver gentagelse kun er med til at bekræfte hunden i den strategi, den har valgt. I nogle tilfælde kan en videooptagelse af adfærden, f.eks. når hunden er alene hjemme, give os mulighed for at se hundens adfærd, uden at det er nødvendigt at udsætte den for en ubehagelig situation en ekstra gang.
Det første besøg
Vi bruger som regel mellem to og tre timer på første besøg. Den første times tid bruger vi på at indsamle relevante data, og den næste times tid bruger vi på at forklare og instruere dig i de tiltag, vi vil anbefale. Vi kan ikke fikse din hunds adfærdsproblemer på to-tre timer, men vi kan rådgive dig og give dig de redskaber, der skal til, for at du kan hjælpe din hund til at blive tryg og udvise en mere hensigtsmæssig adfærd i de problematiske situationer. Vær opmærksom på at det kræver en sammenhængende indsats i en periode at ændre på adfærdsmønstre, som hunden har haft i længere tid. Mange problemer skyldes, at hunden grundlæggende er bange for noget, også selvom den viser det ved at udvise aggressiv adfærd, og det tager lang tid at ændre på følelser. Regn derfor med at det tager tid at afhjælpe problemet.
Efter besøget
Efter besøget har du to muligheder. Enten skriver vi en detaljeret og overskuelig behandlingsplan og følger op med en et besøg mere, som tager ca. 1 time. Eller vi kommer på besøg to gange mere, hver gang ca. 1 time. Nogle gange vil vi udover forskellige træningsmæssige tiltag også anbefale, at din hund bliver undersøgt for smerter eller andre fysiske forhold, da fysiske problemer kan være en medvirkende årsag til mange adfærdsproblemer.
Adfærdsbehandlere/rådgivere
Karen S. Ulrich
Mobil: 28 72 60 44
Mail: ku@hundogtraening.dk
Rådgiver i Midt-og Vestsjælland, Fyn efter aftale
Karen Frost
Mobil: 40 97 26 86
Mail: karen@hundogtraening.dk
Rådgiver i Østsjælland
Kan hjælpe med alene hjemme problemer i hele landet
Der har ikke rigtigt været nogle spørgsmål endnu, da vi har fulgt den så godt beskrevet træningsplan og oplever at det præcis har været det, der skulle til. Vi er super glade for at have kontaktet dig og takker for din hjælp.
FAQ - hyppigt stillede spørgsmål
Kan jeg ringe og få et godt råd?
Hvad er forskellen på en adfærdsbehandling og en enetime?
I en enetime kan du komme til os eller vi kan komme til dig. Vi bruger timen på at give dig feedback på din træning af en eller flere øvelser og diskuterer, hvordan du f.eks. kan få hul på et evt. træningsproblem. I en adfærdsbehandling kommer vi til dig. Vi bruger den første times tid på at indsamle relevante oplysninger om din hund og dens problem. Det at se hunden i dens hjemlige rammer, hvor den er tryg, kan også give meget brugbar information for os. På baggrund af alle disse informationer formulerer vi en række behandlingsstrategier, som vi mener vil være relevante for præcist dig og din hund. Den næste times tid bruger vi på at formidle de strategier, der er relevante til dig, så får mulighed for at prøve dem i praksis. Efter besøget uarbejder vi en behandlingsplan, som du får tilsendt.
Det kan være svært nogen gange at gennemskue, om du har brug for en enetime eller en adfærdsbehandling. Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at ringe og tale med en af vores adfærdsrådgivere.
Hvad er en behandlingsplan?
Hvordan får jeg mest ud af en adfærdsrådgivning?
Vær realistisk i forhold til det du vil opnå med rådgivningen. Har du en hund, der aldrig har været tryg ved mennesker og som nu er begyndt at udvise aggressiv adfærd overfor dem, kommer den nok aldrig til at hilse på gæster i hjemmet som en sprudlende labrador. En mere realistisk forventning ville være, at den komme til at være ok med, at der kommer gæster i hjemmet, uden at den nødvendigvis hilser på dem.
Hvor meget succes du har med at løse din hunds problem hænger også sammen med den mængde tid og ressourcer du vil lægge i træningen. Jo bedre du kan følge den vejledning du modtager, desto større er sandsynligheden for, at du kan afhjælpe problemet. Adfærdsproblemer tager ofte langt tid at løse, nogle helt op til ½ – 1 år, så tålmodighed er et must, hvis du vil have en holdbar løsning.