Kort før sommerferien var jeg så heldig at høre en af Zooverdenens store træningskapaciteter, Steve Martin (www.naturalencounters.com). Steve Martin begyndte sin karriere som fugletræner, men har efterhånden arbejdet med stort set alle slags zoo dyr. Foredraget handlede om ”The SECRET of Animal Training” og hemmeligheden er slet ikke hemmelig. Bogstaverne i SECRET er et akronym, der står for:

 
S: Science and skills (videnskab og færdigheder)
E: Empowerment
C: Communication
R: Respect
E: Enrichment
T: Trust (tillid)
 
 
I løbet af sommeren har jeg gået og tænkt over det med tillid. I Zoodyrsverdenen er det essentielt at opbygge en relation, til det dyr man træner. Det er vilde dyr og for en stor dels vedkommende, kan de ikke tvinges til noget som helst (kun ved at bedøve dem). Det betyder, at man er tvunget til at træne, så dyrene har lyst til at være med og det er det, der er ”The SECRET”. Som træner er det vigtigt, at dit zoodyr har tillid til dig. Er dyret mistroisk overfor dig som træner, bliver det meget svært f.eks. at lære det at gå ind i kasse eller stikke en legemsdel ud af buret, så det kan få en injektion af en eller anden art. Tillid er ikke bare noget zoodyr har, det skal oparbejdes. Steve Martin taler om, at man opretter en trust account – en tillidskonto. Ved at have viden om, hvordan dyr lærer, have respekt for dyret og anerkende dyrets ret til at sige ”nej tak” til træning og ved at sørge for, at interaktionen med dyret er positiv, kan man opbygge tilliden.
 
 
For nyligt hørte jeg så en fortælle mig, at vedkommende havde hørt en anden fortælle at han altid lod hvalpe sove på brystet af ham for at opbygge tillid, for det var nødvendigt at have noget på ”bankbogen” når træningen skulle til at gå i gang. Vi er så utroligt privilegerede, når vi træner hunde. Hvis hvalpe ellers har fået en nogenlunde socialisering er tilliden til mennesker nærmest ubegrænset fra begyndelsen. Vi skal selvfølgelig forme en relation til vores lille hvalp, men der er sat utroligt meget ind på tillidskontoen allerede fra begyndelsen. Vi kan tillade os utroligt meget med vores hunde, uden at vi tømmer tillidskontoen. Det gælder alt fra negleklip og sårrens, til skæl ud og fysisk afstraffelse. Forestil dig at skulle rense sår på en tiger, der ikke har lyst! Jeg er helt sikker på at begge mine hunde, hverken har lyst til at komme i bad eller få klippet negle, men jeg kan gøre det på dem begge, uden at ødelægge det forhold jeg har til mine hunde – det er da at være privilegeret!